Vi hantverkare

Malin Lindmark

Med havet och Ratans kulturhistoriska miljö som inspirationskälla tillverkar jag kallrörd tvål på gamla tiders vis med förnyade kunskaper. Olika oljors egenskaper bidrar till olika sorters tvålar vad gäller hårdhet, storlek på skum och doft. Läs mer här


Mail: malin.lindmark[at]ratan.se Min webbshop


 


Ritva Lundberg

Jag gör smycken, gärna rustika och robusta, av en uppsjö olika pärlor, virkar små mattor och grytlappar av mattrasor samt syr saker av afrikanska tyger. Jag plockar vilda örter och blandar hemgjord örtsalt. Min inspiration och skaparglädje kommer från mina två hembygder; Västerbotten och Västafrika.

Kerstin Adlerborn

Jag började väva för ca 25 år sedan och intresset ökar hela tiden. Jag väver gärna mattor, då man återanvänder det som ska slängas. Sjalar och plädar i ull, dukar i bomull och lin och grytlappar som jag väver i de flesta färger och tekniker. De tekniker jag använder är tuskaft (tvåskaft), kypert och dräll.

Lisa Bjurdamm

En textilsamlare som skapar framförallt vid symaskinen. Inspirationen till mina kläder kommer ofta från sagor och berättelser. Använder gärna textilier som har levt ett tidigare liv. Jag syr främst barnkläder, men då och då även plagg till vuxna. Kika gärna in på min blogg Solsmula eller @solsmula på instagram.

Matti Laitinen

Jag är född i Uleåborg i norra Finland. Via Umeå och Sävar bor vi nu i Ratan sedan 15 år. Hantverk har alltid varit en stor del av mitt liv, även jakt och fiske. Eftersom knivar alltid varit med i mitt liv sedan barnsben är det naturligt att de tillhör mina favoriter. Hantverket har utvecklats från att ha tillverkat bruksknivar och presenter till mina kompisar till att i dag göra både bruksknivar och mera exklusiva knivar i olika material samt blad från olika smeder.

Anneli Andresen

Smide är ett kulturhistoriskt hantverk med djupa rötter. I Ratan kommer jag ha traditionell smide, men även smide av återbrukat järn och egen design som jag annars också smider. Järn är ett fantastiskt inspirerande material med oändliga möjligheter! Efter min utbildning kom jag till Umeå och startade min smedja på Olofsfors bruk. Titta gärna in på min hemsida:www.anneliandresen.com

Lena Ankel

Jag har stickat och tovat mössor och vantar i många år. Den sista tiden har jag ägnat mig även åt textil, väskor, löpare och väggbonader.

Sunniva Abelli

Jag viker papper och klipper motiven med sax och limmar sen upp på kartong.

Motiven varierar men min tanke är att de ska vara hämtade från byn Ratan eller på temat hav och skärgård. Vi är väldigt få som håller på med den här typen av klippteknik endast med sax och på fri hand. De förebilder jag har är två danska konstnärer: Karen Bit Vejle och Sonia Brandes. På instagram finns jag som @snowlaceart


Pirkko Burström

Jag pysslar med flera olika hantverk. Jag syr, stickar, virkar, gjuter i betong och sedan 2013 har jag även ägnat mig åt Tiffany glaskonst som hobby.
Det är mina konstglasprodukter som du hittar hos Hantverk i Ratan.

Copyright © All Rights Reserved