Vi hantverkare

Malin Lindmark

Med havet och Ratans kulturhistoriska miljö som inspirationskälla tillverkar jag kallrörd tvål på gamla tiders vis med förnyade kunskaper. Olika oljors egenskaper bidrar till olika sorters tvålar vad gäller hårdhet, storlek på skum och doft. Läs mer här


Mail: malin.lindmark[at]ratan.se Min webbshop


 


Kerstin Adlerborn

Jag började väva för ca 25 år sedan och intresset ökar hela tiden. Jag väver gärna mattor, då man återanvänder det som ska slängas. Sjalar och plädar i ull, dukar i bomull och lin och grytlappar som jag väver i de flesta färger och tekniker. De tekniker jag använder är tuskaft (tvåskaft), kypert och dräll.

Matti Laitinen

Jag är född i Uleåborg i norra Finland. Via Umeå och Sävar bor vi nu i Ratan sedan 15 år. Hantverk har alltid varit en stor del av mitt liv, även jakt och fiske. Eftersom knivar alltid varit med i mitt liv sedan barnsben är det naturligt att de tillhör mina favoriter. Hantverket har utvecklats från att ha tillverkat bruksknivar och presenter till mina kompisar till att i dag göra både bruksknivar och mera exklusiva knivar i olika material samt blad från olika smeder.

Lena Ankel

Jag har stickat och tovat mössor och vantar i många år. Den sista tiden har jag ägnat mig även åt textil, väskor, löpare och väggbonader.

Gunilla Bergh

Ritva Lundberg

Jag plockar vilda örter och blommor, och en liten del odlade. De blir teer, kosttillskott och örtsalter. Nässla och olika blomblandningar är favoriterna. 

Jag syr, stickar och virkar. Små alster brukar hamna i hantverksboden. 

Lever nära naturen i Ratan, med skogen och havet utanför husknuten. Därifrån kommer inspirationen

Lisa Bjurdamm

En textilsamlare som skapar framförallt vid symaskinen. Inspirationen till mina kläder kommer ofta från sagor och berättelser. Använder gärna textilier som har levt ett tidigare liv. Jag syr kläder till både stora och små. Kika gärna in hos @solsmula på instagram eller på www.solsmula.se

Anneli Andresen

Smide är ett kulturhistoriskt hantverk med djupa rötter. I Ratan kommer jag ha traditionell smide, men även smide av återbrukat järn och egen design som jag annars också smider. Järn är ett fantastiskt inspirerande material med oändliga möjligheter! Efter min utbildning kom jag till Umeå och startade min smedja på Olofsfors bruk. Titta gärna in på min hemsida:www.anneliandresen.com

Catarina Abelli

Ratanbo sen 2012, bildkonst- och konsthantverksutbildning på Konstfack och Nyckelviksskolan

Jag tillverkar konst- och bruksföremål i olika material och tekniker. I hantverksboden har jag trådslöjd: krokar, potatisstickor, korgar, grytunderlägg mm. Vardagsföremål av enkelt material, ofta återbrukat och varje föremål är unikt, inget helt likt ett annat. Jag har också örttéer och örtsalt av egenodlade och vildväxande örter och havssalt.

Anna-Lena Berglund