Vi hantverkare

Malin Lindmark

Med havet och Ratans kulturhistoriska miljö som inspirationskälla tillverkar jag kallrörd tvål på gamla tiders vis med förnyade kunskaper. Olika oljors egenskaper bidrar till olika sorters tvålar vad gäller hårdhet, storlek på skum och doft. Läs mer här


Mail: malin.lindmark[at]ratan.se Min webbshop


 


Lisa Bjurdamm

En textilsamlare som skapar framförallt vid symaskinen.  Jag använder gärna textilier som levt ett tidigare liv. Kläderna sys inte i stora kollektioner och varje solsmula är unik.

Kika gärna in hos @solsmula på instagram eller på www.solsmula.se

Anneli Andresen (paus 2024)

Smide är ett kulturhistoriskt hantverk med djupa rötter. I Ratan kommer jag ha traditionell smide, men även smide av återbrukat järn och egen design som jag annars också smider. Järn är ett fantastiskt inspirerande material med oändliga möjligheter! Efter min utbildning kom jag till Umeå och startade min smedja på Olofsfors bruk. Titta gärna in på min hemsida:www.anneliandresen.com

Catarina Abelli

Ratanbo sen 2012, bildkonst- och konsthantverksutbildning på Konstfack och Nyckelviksskolan

Jag tillverkar konst- och bruksföremål i olika material och tekniker. I hantverksboden har jag trådslöjd: krokar, potatisstickor, korgar, grytunderlägg mm. Vardagsföremål av enkelt material, ofta återbrukat och varje föremål är unikt, inget helt likt ett annat. 

Anna-Lena BerglundRitva Lundberg

Jag plockar vilda örter och blommor, och en liten del odlade. De blir teer, kosttillskott och örtsalter. Nässla och olika blomblandningar är favoriterna. 

Jag syr, stickar och virkar. Små alster brukar hamna i hantverksboden. 

Lever nära naturen i Ratan, med skogen och havet utanför husknuten. Därifrån kommer inspirationen

Matti Laitinen

Jag är född i Uleåborg i norra Finland. Via Umeå och Sävar bor vi nu i Ratan sedan 15 år. Hantverk har alltid varit en stor del av mitt liv, även jakt och fiske. Eftersom knivar alltid varit med i mitt liv sedan barnsben är det naturligt att de tillhör mina favoriter. Hantverket har utvecklats från att ha tillverkat bruksknivar och presenter till mina kompisar till att i dag göra både bruksknivar och mera exklusiva knivar i olika material samt blad från olika smeder.

Lena Ankel

Jag har stickat och tovat mössor och vantar i många år. Den sista tiden har jag ägnat mig även åt textil, väskor, löpare och väggbonader.

Josefine Sandberg
Jag gör främst brukskeramik i stengods, koppar, skålar och fat. 
Titta gärna in på @sandleijonkeramik på instagram 

Gunilla Bergh